Remember Aurel VLAICU

Autor: Constantin VOICU, Vicepresedinte Federatia Aeronautica Romana

Această prezentare necesită JavaScript.

Aurel Vlaicu a fost un mare aviator roman si un pionier al aviatiei mondiale. S-a nascut in anul 1882 in comuna Bintinti jud. Hunedoara. Si-a construit propiul sau avion in Romania cu sprijin financiar guvernamental destul de modest. A efectuat primul sau zbor cu avionul VLAICU I pe data de 17 iunie 1910, pe campul de la Cotroceni. Aurel Vlaicu este primul aviator roman care a proiectat, a construit si a zburat cu propiul sau avion in Romania.

In decembrie 1910 Vlaicu a inceput constructia avionului VLAICU II, cu care a efectuat primul zbor in aprilie 1911. Fiind prezent la acest zbor inaugural, scriitorul Octavian Goga a mentionat despre Aurel Vlaicu ca “isi mangaia avionul ca pe o fiinta vie”.

In iunie 1912, Vlaicu a participat la un concurs international de aviatie in localitatea ASPERN din Austria. La acest concurs a castigat o medalie de argint si una de aur.

Vlaicu a murit intr-un accident cu avionul sau VLAICU II pe data de 13 sep 1913, langa localitatea Banesti jud. Prahova, in incercarea de a traversa in zbor muntii Carpati.

In anul 2004 mai multi aviatori au construit o replica a avionului VLAICU II, care a adus Romaniei medalia de bronz la JOCURILE MONDIALE AERONAUTICE – TORINO (ITALIA) 2009.

In memoria acestui mare aviator, Fundatia “O sansa pentru viitor” va organiza la Palatul Parlamentului, sambata, 18 iunie, ora 12,00 o manifestare care va cuprinde o prezentare a realizarilor marelui aviator Auirel Vlaicu, oferindu-se totodata informatii despre aviatia de scoala si sportiva. Publicul va avea acces incepand cu orele 11,00. Manifestarea va dura aproximativ 2 ore si 30 min.

Filmarea originala cu Aurel Vlaicu la Bucuresti si Blaj

– 17 octombrie 1910 –

– 16 august 1911 –

Copii prezenti vor primi cate o macheta de avion, reviste de aviatie si evident…multe dulciuri.

Pentru informatii suplimentare: Constantin VOICU, tel 0722222076.

Va asteptam,

http://sansapentruviitor.ro/

Aurel Vlaicu – filmul. Avionul lui Vlaicu din acest film a fost construit de regretatul Ioan Bobocel.

http://pilotmagazin.ro/2011/06/aurel-vlaicu-filmul/

Acest articol a fost publicat în Evenimente și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Remember Aurel VLAICU

  1. Pingback: 101 ani de la primul zbor al unui avion romanesc, in Romania - Pilot Magazin

Lasă un comentariu