Mihnea – salt cu parasuta de la 4.000m

http://www.motopara.ro/2012/06/11/mihnea-la-10-ani/

 

După ce a văzut atâtea filme cu paraşutişti, a auzit atâtea poveşti siropoase, a fost martorul atâtor lansări cu paraşuta, atât de la sol cât şi din avion, Mihnea a decis: vreau şi eu să sar cu paraşuta.

Măi tată – îi zic, ar trebui să mai aştepţi un pic, să te maturizezi.

Adevărul e altul. Trecând de atâtea ori pe muchia dintre a fi şi a nu mai fi pe lumea asta, nu mi-e tot una să imi vad copilul pășind în gol de la mare înălțime, apoi încercând să-şi asigure o aterizare cât mai reuşită.

Dar acest vis al meu s-a spulberat când Laura a decis că Mihnea va sări din avion cu ocazia zilei sale de naştere. Evident, m-a întrebat formal dacă sunt de acord.

Determinarea lui Mihnea completată de acceptul mamei sale, m-au făcut şi pe mine să zic da aceastei provocări. Aşa că, ce să mai, data lansării fiind deja decisă, nu mi-a mai rămas decât lunga aşteptare a momentului aniversar. Zilele parcă au zburat, şi iată-ne în fața primei încercări majore din viața lui Mihnea.

Îl întreb – Te-ai răzgândit? Mai vrei să sari cu paraşuta? Ești sigur?

Da, îmi răspunde, sar, nu m-am răzgândit!

Mă uit cu multă teamă la echipare, parcă să mă asigur că totul e în regulă, dacă cataramele sunt strânse corespunzător, încep să mi se pară tot felul de lucruri, cum că hamul paraşutei e cam larg la umeri, ca nu cumva să se scurgă printre chingi. Până la urmă totul pare în regulă.

Florian Ioniță, un instructor cu multă experiență mă întreabă: Ai emoţii? Evident, îi răspund. Nu contează, îmi zice, dacă sunt probleme, faci altul… Nu stiu ce să îi răspund, ştiu că are 100 de glume pe centimetru pătrat, dar stomacul tot mi s-a strâns.

Mergem împreună către avion. Mihnea se îmbarcă singur fără să i se vadă vreun tremur ori vreo altă emoție.

Instructorul său de zbor, Ramiro Nicolau, care îl cunoaște pe Mihnea de când s-a născut, îmi dă suficientă încredere, încercând totodată să îmi arate că nimic nu-i trădează vreo emoție nefirească, deci să stau cât se poate de liniștit, că totul va fi bine.

Avionul porneşte motorul, Mihnea adulmecă mirosul de benzină arsă, nefiind deranjat de zgomotul turbopropulsorului care te aruncă la 4.000 m în 15 minute.

Uşa se trânteşte în fața mea, iar eu cu Laura ne uităm lung după avionul ce s-a pus în mișcare, cu mii de întrebări în capul nostru, dacă e bine că l-am lăsat să urce la înălțimi amețitoare de unde să cadă în gol mai bine de 3.000 m.

Ne învâtrim precum un leu în cuşcă până avionul i-a înălțimea de 4.000 m, abia îl văd, intră pe direcție… şi toți sportivii părăsesc bordul aeronavei, printre care şi Mihnea prins în chingi, catarame şi carabine de instructorul său Ramiro Nicolau. Nu mai respir… cu toată hărmălaia din jurul meu nu mai aud nimic.

Îmi focusez toată concentrarea pe punctele minuscule aflate în cădere liberă până parașutele înfloresc deasupra noastră.

Respir uşurat. Ce e mai greu a trecut, dar încă nu cu totul, mai urmează aterizarea.

Văd o pilotare impecabilă, tandemul Mihnea – Ramiro intră în priză directă, realizează o pernă de aer, apoi o aterizarea perfectă, ambii paraşutiști, căci de acum şi Mihnea este paraşutist, rămânând în picioare.

Toți alergă la locul aterizării, colegi şi părinți, mă uit la Mihnea de aprope, pare ok, deşi e usor amețit după o serie de spirale cu paraşuta deschisă. Se dezechipează, mă apropii de fiul meu, îl strâng tare în brațe şi îl întreb: Ei Mihnea, cum a fost? Şi, cu toată sinceritatea debordantă de copil, îmi răspunde: Mai vreau odată…şi să ştii că eu am pilotat paraşuta…

Laura urmărea toată scena cu lacrimi în ochi mai mult decât mândră de fiul ei…

http://pilotmagazin.ro/2012/06/mihnea-cel-mai-tanar-parasutist-de-la-noi/

Acest articol a fost publicat în Evenimente și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s