Noaptea Muzeelor – Muzeul Aviației

Această prezentare necesită JavaScript.

Astăzi se împlinesc 80 de ani de când parașutista Smaranda Brăescu stabilea un record mondial absolut la parașutism.

La 19 mai 1932, Smaranda Brăescu stabilește un record mondial absolut, printr-o lansare cu parașuta pe aeroportul din Sacramento de la înălțimea de 7.233 de metri, salt care a durat în jur de 25 de minute. În anul 1932 îşi îndeplineşte şi visul de a deveni pilot, devenind astfel primul aviator european care a obţinut un brevet de pilot în SUA.

Tot pe 19 mai – dar 2012, s-a desfășurat și Noaptea Muzeelor, un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, aflat deja la a opta ediţie. Evenimentul este patronat şi anul acesta de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).

Unul dintre muzeele capitalei unde traficul a fost foarte intens este și cel al Aviației, http://www.roaf.ro/ro/muzeu.php vizitatorii oprindu-se pentru câteva clipe și în fața vitrinei dedicate parașutistei Smaranda Brăescu.

Pe lângă angajații muzeului, care nu se opreau din a explica doritorilor noțiuni din tehnica de aviație, am fost impresionat să văd asociații și fundații care să pună umărul la promovarea aviației și aeronauticii românești.

Asociația Aripi Românești http://www.aripiromanesti.ro/ reprezentată de Dragoș Dobre a efectuat un sondaj în rândul vizitatorilor cu privire la îmbunătățirile ce trebuie aduse muzeului, urmând ca rezultatul acestuia să fie transmis autorităților de resort care îl administreaza, pentru luarea măsurilor ce se impun.

Fundația General Grigore Baștan http://www.fundatiagrigorebastan.com/ reprezentată de doamna Valentina Baștan, fiica marelui parașutist, a început în forță prin a promova parașutismul militar prin proiecții video și diferite exponate, printre care și un manechin echipat pentru lansările de mare altitudine, totul centrat în jurul distinsei personalități a generalului Baștan, singurul român care a efectuat o lansare cu parașuta de la 10.000 de metri, record nedoborăt nici până în prezent.

Am fost plăcut surprins și de prezența echipei revistei de aviație Pilot Magazin http://pilotmagazin.ro/ care, cu siguranță, va puncta evenimentul în paginile sale.

Nelipsit a fost si Dan Ștefănescu, coechipierul dreapta al celebrei formații de acrobație aeriană Iacării Acrobați http://www.yak52.ro/avion_yak52tw.html

Numărul mare de vizitatori mă fac să cred că aviația se află încă în preocupările românilor, iar contactul direct cu exponatele fac ca legătura între om și dorința sa de a zbura să fie tot mai strânsă.

Mă bucur că am avut ocazia să promovez aviația, așa cum am putut, după puterile mele. 2% din impozitul pe venit, l-am redirecționat către Asociația Aripi Românești, ceea ce le recomand tuturor iubitorilor de aviație.

 

Acest articol a fost publicat în Evenimente și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s