…doi ani de la ultima decolare a lui Mugurel UŢĂ

Autor: Ionuţ RITEŞ

….au trecut doi ani. Parca acum ma suna Adrian MOISE sa imi spuna ca Mugurel  a cazut cu avionul. Timpul a treut si fiul sau a implinit, ironia sortii, tot azi, 16 ani.

Despre Mugurel se pot spune multe lucruri. Atat de multe, incat nu stiu cu ce sa incep si unde sa termin. Sa prind in cateva randuri complexitatea caracterului sau e practic imposibil…

Totusi, in cei aproape 20 de ani de cand ne-am cunoscut, cateva aspecte definitorii s-au facut relevate.

In primul rand am remarcat la Mugurel un caracter puternic. A avut curajul „sa se ia de piept” cu cei puternici si a invins. Si nu doar in activitatea sportiva… Desi probele parasutismului clasic, precizia aterizarii si proba acrobatica cer doua abordari diferite, cu doua tipuri de personalitati diferite, Mugurel a reusit sa se adapteze, imbinand atat trasatura dinamica a alergatorului de viteza – ceruta de proba acrobatica, cat si pe cea a omului calm si calculat – a probei de precizie, castigandu-le pe ambele, in repetate randuri.

Caracterul sau puternic la condus si in pozitia de lider. Inca de la deburul in aviatie, Mugurel a fost capitanul echipei de parasutism a Aeroclubului „Aurel Vlaicu” Bucuresti. Si-a condus echipa cu cinste si onoare, spre cea mai inalta treapta a podiumului.

E usor sa fii capitanul echipei? Cu siguranta nu. Lansare de lansare, aterizare dupa aterizare, astepta componentii echipei, ocazie cu care, oferea sfaturi si sugestii, fara sa-i puna in inferioritate pe antrenorii echipei, cu care, de altfel, colabora foarte bine. Dadea sfaturi pertinente! Pentru ca daca nu ar fi fost pertinente, echipa condusa de Mugurel nu ar fi castigat atatea competitii, incepand cu diferite cupe regionale, Cupa Romaniei si terminand cu Campionatul National.

Bunul simt e o alta trasatura ce l-a insotit pe Mugurel in aventura vietii sale. Desi  caracterul tipic al sportivului de performanta este cel influentat de egoism, l-am vazut cum ii invata parasutism pe incepatori, cum le plia parasuta ori cum le ceda locul sau din avion, atitudini de care am fost impresionat.

Suflet mare, a facut tot posibilul sa isi faca familia mandra de el. Si a reusit. Parintii, fratele, fiul si sotia au fost stalpii lui de sustinere. S-a sprijinit pe familie si familia l-a sustinut. Familia a fost izvorul fortei emanate de Mugurel, laitmotivul reusitelor sale.

A fost apreciat si respectat atat de aviatia sportiva civila cat si de cea militara, unde indeplinea o functie ce presupune seriozitate si o inalta moralitate. Cu siguranta ar fi ajuns un mare comandant daca viata ar fi fost mai ingaduitoare.

Multiplu campion, recordman, cariera militara, familie frumoasa – toate aceste reusite, reprezinta indiciile unei vieti ireprosabile dominate de ponderare, cumpatare, vointa si caracter, ce l-au condus pe Mugurel in postura unui personaj de istoria aviatiei, despre care, sper ca se va scrie mult mai amplu si mult mai detaliat.

La doi ani dupa trecerea sa in eternitate, deasupra locului comemorarii, directorul general al Aeroclubului Romaniei, George ROTARU, a avut o evolutie impresionanta cu avionul EXTRA 300, iar Ion ALEXANDRU si Ionut ANDREI, au efectuat cateva treceri cu doua aeronave Zlin 142 in memoria celui ce a fost parasutist si pilot Mugurel UTA.

Dumnezeu sa il odihneasca!

Această prezentare necesită JavaScript.

Foto/film: Laura RITEŞ
http://i.vplay.ro/f/embed.swf?key=2yxhybfm

Mixaj: Luciano Mihaita

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Evenimente. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la …doi ani de la ultima decolare a lui Mugurel UŢĂ

  1. Pingback: …doi ani de la ultima decolare a lui Mugurel UŢĂ - Pilot Magazin

  2. Ninu zice:

    Dumnezeu sa-l odihneasca !

    Despre aceasta intimplare stiti ceva ?
    http://ninulescu.blogspot.com/2011/07/alooo-nenea-mai-traiesti.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s