Record de inaltime cu paramotorul – 8.880m

Zbor cu paramotorul peste muntii Himalaya

Autor: Mihai Nazare

Această prezentare necesită JavaScript.

http://gknmissioneverest.com/missioneverest/

Gilo Cardozo fondatoral companiei Parajet povesteste despre pasiunea sa pentru zborul cu parapanta.
Atelierul sau era amenajat intr-un sopron si in 2002 a inceput constructia primei parapante cu motor. Visul sau a fost sa construiasca cele mai bune paramotoare din lume. El a mers pe principiul de proiectare si design a intregii constructii, inclusiv si al motorului. Astfel paramotorul Aero Parajet XT 180 construit de el era foarte performant.
In 2007 Gilo Cardozo a facut echipa cu aventurierul Bear Grylls, pe care Dv. cititorii acestui articol, il cunoasteti din emisiunea „Tehnici Esentiale de Supravietuire”, de pe Discovery. Impreuna cei doi au organizat o expeditie in Himalaya cu scopul de a zbura cu paramotoarele Parajet pe deasupra varfului Everest la peste 8.848 m.
Pentru aceasta misiune Gilo Cardozo a trebuit sa perfectioneze motorul ca sa poata fi alimentat cu cantitati suficiente de aer avand in vedere ca aerul la asemenea inaltimi este rarefiat si sarac in oxigen. Deasemeni si parapanta a fost ranforsata pentru a rezista la vanturile puternice. Gilo Cardozo a construit un motor special destinat acestui zbor. Este vorba despre un motor de tip Wankel supralimentat prin turbocompresor, si alimentare cu benzina printr-un injector dual. Acest motor are o putere de 85-95 de CP. Greutatea totala a motorului si a celor 22 de litri de benzina fiind de numai 38 de Kg. Ambele paramotoare au fost echipate cu acest tip de motor revolutionar. Zborul pe deasupra muntilor Himalaya are loc la 14 Mai 2007. Bear si Gilo decoleaza de la altitudinea de 4.400 metri, la 13 Km sud de Everest intrucat autoritatile chineze nu le-au permis survolul pe deasupra varfului Everest.
La altitudinea de 7.622 metri aparatele de inregistrare a datelor de zbor ingheata, temperatura fiind de minus 40 de grade Celsius. Recordul oficial era de 6.101 metri.
Cei doi continua zborul si ating inaltimea de 8.880 metri.
Din pacate recordul lor nu a fost omologat din cauza ca temperatura deosebit de scazuta a afectat aparatele de integistrare si inaltimea atinsa nu a putut fi inregistrata.
Articol preluat de pe:
Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Paramotor. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s